Årets farger

Jotun har kommet ut med årets fargekart. Årets fargetrender tar utgangspunkt i norsk tankesett og livsstil. I kontrast til dagens travle hverdag, skal hjemmet bringe oss ro og harmoni. Varme nøytrale toner med gule og røde nyanser, og årets farge – grønn – dominerer årets fargebilde. Jotun beskriver årets trendbilde som blant annet naturlig og tidløst. Årets fargekart deles inn i tre kategorier: «Refined», «Raw» og «Calm». Med fargekartet kan du få inspirasjon ved å se på fargene som går horisontalt, om du ønsker harmoni, eller vertikalt, om du søker mer etter kontraster. Fargetrendene nå ligner svært mye på utendørsfargene Jotun presenterte i fjor, kalt «Varig vakre farger». Nordmenns fargevalg for utendørsmaling sverger til det tradisjonelle, hvor hvitt og grått dominerer. 

Fargene i Refined er inspirert av gamle, sjeldne vintage-skatter og kunst. Fargene i Raw er inspirert av natur og håndverk som keramikk og lin. Calm er inspirert av det enkle og tidløse. Nordmenn har i mange år favorisert hvite og grå vegger, og årets nøytrale fargepalett er kanskje derfor et vennligere alternativ til å implementere farge i hjemmet. Gylne toner blir mer populært å ta i bruk, fordi de frisker opp og gir nytt liv til et rom. Når man skal velge en ny farge, er det lurt å tenke over hvor mye lys som slippes inn i rommet, hvor stort rommet er, og hva rommet brukes til. Det kan også være lurt å tenke over hvilken farge man liker best, og se på flere nyanser av den fargen.

Fargespesifikasjoner

Årets nøytrale toner er preget av grønt, gult og rødt, og det kan derfor være nyttig å vite litt om disse fargene. Grønn er kåret av Fargerike som årets farge. Grønn er en naturlig farge som bringer ro og positivitet, som gjør at den egner seg fint i et hvilket som helst rom, men kanskje særlig på soverommet. Gul er en farge som skjerper oppmerksomheten vår og gjør oss mer opplagte. Gul er derfor en farge som passer seg utmerket til arbeidsrommet. I tillegg kan det være lurt å bruke en varm farge som gul i et rom hvor lite dagslys slipper inn. Rødfargen er dramaets og lidenskapens farge. Den virker stimulerende og setter fart på adrenalinet, og passer særlig i gangen eller i spisestuen.

Utendørsfargene

Det er ikke populært med fargerike hus i Norge. Folk holder seg til tradisjonelle, harmoniske farger. Jotun kom ut med 72 av de mest populære og tidløse husfargene i fjor. Den mest populære fargen var «Grå Skifer», en mørkegrå farge med en gulaktig tone. Årsaken til at fargerike hjem forsvinner, kan være fordi nordmenn er tradisjonelle, men det kan også være fordi at folk er redde for å eksperimentere med farger. Du har kanskje ikke lyst til å skille deg ut. Males huset i en mørkere farge, bør du tenke på at huset vil oppfattes som mindre, og at vinduskarmer og lignende bør males i en mykere hvitfarge, slik at inntrykket ikke blir for hardt. Dersom maling av hus virker skummelt, kan du heller male ytterdøra i en sprek farge.

Enkle fargetips

Når du skal velge ut en farge å male med, er det lurt å først ta en fargeprøve. Du maler enten rett på veggen, eller på en plankebit. Deretter bør du undersøke hvordan fargen ser ut under ulike lysforhold, særlig i dagslys, uten direkte sollys. Én ting å ha i minnet er at kalde farger, som for eksempel blått, egner seg godt i rom med mye lys, mens varme farger, som gult, passer godt i rom med lite lys. Videre kan lyse farger få et lite rom til å virke større, mens mørke farger kan få et stort rom til å føles mer koselig. Hvite vegger har lenge vært populært i norske hjem. Hvite vegger fungerer som et virkemiddel til å få møbler og interiør til å skinne.

Tidligere trender

I fjor var den store stjernen innen innendørsmaling blått. Blå var også årets farge, som er en farge som bringer harmoni og friskhet, og som egner seg spesielt bra på et kjøkken eller på badet. Blåfargen i fjor skulle være mørk, dempet og tidløs, og det er nok akkurat «tidløs» som er stikkordet her for hvordan du skal tørre å implementere farge inn i hjemmet. Jordfarger og rødbrune farger var også med i trendbildet i fjor. Utendørsfarger har som nevnt ikke endret seg mye de siste årene. Hvitt, grått, rødt og gult er de mest populære fargene. Om du går lengre tilbake i tid, ser du at hus på 1950-tallet var preget av grønt og solgult. På 70-tallet var husene brune, mens på 80-tallet malte mange husene i rosa og fiolett.

Leave a Reply