Bygg garasjen selv

Det er flere muligheter til den som skal lage en garasje, og du har mange valg du må ta. Det å bygge en garasje kan variere i vanskelighetsgrad, slik at det ikke er alle prosjekter du nødvendigvis ønsker å ta for deg om du ikke er en småproff snekker. Mulighetene er i dag heldigvis mange, hvor du ikke trenger å sette opp en garasje i sin helhet om dette ikke er noe du ønsker – det finnes alltid en lettere måte.

Det er mange som ønsker å bygge sin egen garasje. Størrelsen på en garasje gjør dette til et byggeprosjekt som er overkommelig for langt flere, og hvor du likevel har mulighet til å lage den garasjen som er optimal for ditt eget bruk. Det er en oppgave som krever tålmodighet og visse kunnskaper om du bestemmer deg for å gjøre det selv. Uansett hvilken fremgangsmåte du velger for å få drømmegarasjen din på plass, er dette et givende prosjekt.

Mange muligheter

Tiden det tar å bygge en garasje varierer stort sett etter hvor vanskelig det er å bygge den garasjen du ønsker. Norske byggevarekjeder leverer for det meste byggesett-varianter, som for eksempel elementgarasjer og forhåndskuttede garasjer. En elementgarasje vil si garasjer hvor vegger og takstoler leveres ferdigmonterte og er ofte det smarteste valget. Ettersom at mye av jobben er gjort om du bestiller en elementgarasje, vil dette ta kun to til tre dager for to til tre hobby-snekkere å reise.

Om du bygger en garasje fra bunnen av, vil dette fort bli dyrere enn en elementgarasje, og det tar garantert mye lenger tid å reise. Om du ønsker en elementgarasje på grunn av den kortere tiden det tar å reise opp, vil ikke dette si at du taper noe med tanke på fleksibilitet eller kvalitet. Alle leverandører har store utvalg, slik at du selv med de billigste alternativene vil ha muligheten til å få en flott garasje akkurat slik du ønsker.

Fleksibelt

Om du skal få en garasje optimal for ditt bruk må du tenke på hvilket behov du har, hvor dette kan inkludere valget mellom enkeltgarasje, dobbeltgarasje eller trippelgarasje – eventuelt også storbilgarasje. Ønsker du at garasjen skal være tilpasset ditt eget hus, må du også tenke på for eksempel kantstein, kledning eller vinkel på hustaket. Med tanke på minimering av eventuell rust er det anbefalt at du velger en kald garasje, selv om du selvfølgelig kan velge en varm også – alt etter hvilket behov du har.

Grunnmuren må være i orden før du begynner med reisingen av garasjen. Dette er noe som oftest kan være best å etterlate til fagpersoner, selv om du selvfølgelig kan gjøre dette om du er kyndig. Du må også huske å drenere rundt garasjen, som kan være et lite prosjekt i seg selv. Har du allerede støpt en grunnmur før du vurderte en elementgarasje, er det som regel bare å sende inn målene til en leverandør. På denne måten får du tilbakemelding på om det er mulig.

Steg for steg

Elementgarasjene kan som tidligere nevnt bli satt opp uten alt for store kunnskaper, hvor du ikke trenger å være stort mer enn hendig. Det finnes alt fra steg-for-steg-bruksanvisninger til videoer, eller profesjonelle som kan gi deg en innføring i det å bygge en elementgarasje. I bunn og grunn er hele prosessen, fra søknad til kjøpsprosessen, bare fire steg. Byggingen av garasjen er selvfølgelig det største steget de fleste. Det er mange råd du kan plukke opp underveis, uansett om du gjør alt selv eller ikke.

Det første steget er å sjekke om garasjen du ønsker er søknadspliktig. Kravene finner du i kommunens gjeldende reguleringsplan og i Plan- og bygningsloven. Det andre steget handler om behov. Garasjen må dekke mange fremtidige behov. Her må du tenke smart! Det tredje steget er budsjettering og bygging. En prosjektplan er en nødvendighet slik at du har full kontroll over hvilket arbeid som skal utføres. Det siste steget er kjøpsprosessen, slik at garasjen er godkjent av kommunen og at hele byggeprosessen er gjort med godt forbehold.

Egeninnsats

Har du ikke kunnskapene som trengs for å bygge en garasje fra bunn av, og ønsker ikke en elementgarasje, kan du få hjelp av en snekker. Du vil ha muligheten til å bygge noe som er helt utenom det vanlige – en garasje som er akkurat slik du selv ønsker. Om du velger å bruke en snekker, kan du om du har kunnskapene spare mange tusen forutsett at du velger å gjennomføre graving og støpning av grunnmuren. Uten egeninnsats blir det fort ganske dyrt.

Godt grunnlag

Det å bygge en garasje er som nevnt et givende prosjekt. Mange har ønske om en garasje som dekker alle sine behov, og for å være en drømmegarasje trenger det ikke nødvendigvis å være krevende eller dyrt. Det gjelder rett og slett å finne ut hvilket behov du har, og hvilken fremgangsmåte som trengs for å gjennomføre prosjektet innenfor kravene som blir satt. Om du er klar over dette, samt alt fortalt i denne artikkelen, har du et godt grunnlag for det som kan bli en drømmegarasje.

 

Leave a Reply