Fuglboks

Slik lager du en praktisk fuglekasse

I dagens travle samfunn er det viktig å sette av tid til å gjøre hyggelige ting sammen med familie og venner. Og hva er vel da bedre enn å hjelpe noen som virkelig trenger det? Våren nærmer seg med stormskritt, og mange småfugler vender hjem på leting etter et sted å bo. Her kommer du inn i bildet. Slå to fluer i en smekk og hjelp småfuglene mens du gjør noe sosialt med dine nærmeste.

Å bygge en fuglekasse trenger ikke å være en avansert jobb. I denne artikkelen skal vi ta deg igjennom alt du må tenke på, slik at du er klar til å sette i gang byggingen så raskt som mulig. Fuglene vil sette pris på det, barna vil synes det er interessant og lærerikt, samt at du får kvalitetstid og gjør noe fornuftig med dem du er glad i. Det er en vinn-vinn-situasjon!

Fuglekasser er viktig for fuglene

Når vårens første solstråler skinner, vender fuglene nordover igjen etter en lang vinter, og mange ser etter et sted å bo. Noen fuglearter, for eksempel hakkespetten, klarer selv å hakke hull i trær og på den måten skaffe seg et hjem, men dette gjelder ikke alle fugler. De mindre fuglene uten store nebb er avhengig av å finne forlatte hull som hakkespetter tidligere har laget eller sprekker i trærne hvor de kan bosette seg.

Blant de små fuglene er etterspørselen etter et bosted større enn tilgjengeligheten av bosteder, og derfor hjelper vi småfuglene stort ved å sette opp boliger til dem før våren kommer. Spesielt kjøttmeiser og svartmeiser bosetter seg i fuglekasser, og disse fuglene er dessuten svært nyttige for oss. De lever nemlig av små insekter og krypdyr – små vesener som vi mennesker normalt sett ikke er så veldig glade i.

En sosial aktivitet med barna

Det er ikke bare småfuglene som drar nytte av at du setter opp et fuglehus til dem. Å bygge et fuglehus er nemlig den perfekte aktiviteten å gjøre med dine nærmeste, spesielt med barna. De lærer å gjøre praktisk arbeid som betyr noe, og når fuglekassen settes opp vil de kjenne på en unik mestringsfølelse. Å gjøre noe sosialt sammen vil bringe dere nærmere hverandre, og dere vil for alltid ha gode minner rundt aktiviteten.

Dessuten er det å bygge en fuglekasse det perfekte utgangspunktet for å la barna lære om småfugler og dyr generelt. Når fuglebrettet er på plass kan barna observere fuglene som bosetter seg der og lære mer om de aktuelle artene. Det er noe ekstra spennende ved ting du selv har vært med på å produsere, og det vil garantert være spennende å følge med på livet på fuglebrettet i ettertid.

Slik gjør du det

Å bygge et fuglebrett er enkelt, og du trenger ingen forkunnskaper. Derfor er det også en perfekt aktivitet for nysgjerrige barn. Alt du trenger for å komme i gang er en litt større plankebit, en hammer, en sag, et målebånd, en drill eller boremaskin og spiker. Du trenger også det perfekte stedet å henge fuglekassen på, slik at fuglene får være i fred og ro i det nye hjemmet sitt.

For å bygge fuglebrettet kan du sage planken opp i seks deler – et tak, et gulv og fire vegger. Du velger størrelse selv, men veggene bør være like store, og tak og gulv noe mindre. Dette spikrer du sammen, slik at du får et solid, rektangulært hus. På den fremste veggen borer du et hull i ønsket størrelse. Hullet vil avgjøre hvilke fugler som bosetter seg, da ikke alle fugler får plass i mindre hull.

Mange fordeler

Å bygge et fuglehus har mange fordeler, både for liten og stor. For det første så hjelper du småfuglene slik at de får et sted å bo gjennom sommeren, og du får gjøre en sosial og praktisk aktivitet. Dessuten vekker praktisk arbeid nysgjerrigheten din, og det er den perfekte måten å lære mer om naturen og fugler på, ting du kanskje ikke aktivt går inn for å lære deg ellers.

Oppsummering

Å bygge et fuglebrett er den perfekte aktiviteten for både deg og familien din. Dere kan samles til et felles prosjekt, en aktivitet, og dere kan lære mer om fuglene underveis. I ettertid kan dere følge med på deres nye naboer og se hvordan de lever det glade fugleliv. Dere vil også være vel vitende om at nettopp dere er grunnen til at de har et sted å bo – og det er motivasjon, det.

Leave a Reply