Målevegger

Dele et rom? Sett opp lettveggen selv!

Mange av oss har eldre boliger som trenger en oppussing. Kanskje du har en stor kjellerstue som du ikke får brukt til noe fornuftig. Rommene er kanskje dårlig innredet og kan ved hjelp av små grep bli mye mer funksjonelle og plassen kan utnyttes på en mye bedre måte. På reklamen på TV ser det så lett ut; måle, sage og spikre. Ferdig. Skal vi prøve på den veggen du har tenkt så lenge på?

Først og fremst må du ha deg en plan, en fremdriftsplan. Hva skal utføres? Hva trenger du av verktøy? Materialer? Det er mye å tenke på. Lag deg en liste over alt, tenk nøye gjennom og bruk god tid. Et smart tips er å skissere ned på et papir hvordan du har tenkt det, mål nøye gjerne to ganger for å være sikker. Skal veggen være 4,00 meter eller 4,20 meter?

Trenger vi så mye verktøy for en liten vegg egentlig?

Det første du må skaffe deg er et målebånd eller en tommestokk. Da kan du måle nøye lengde og høyde på veggen din. Skal du sage selv eller få det ferdig kappet på butikken? Uansett må du ha hammer og spiker, eller kanskje du kan bruke skrumaskin og skruer? Det er mange muligheter. Legg en liten slagplan for hva du har av verktøy og hva du eventuelt mangler.

Vær nøye med alle mål og start med å finne lengden på veggen. Du må ha en ramme i topp og en ramme i bunn. Det blir to lengder, pluss stendere. Nå er vi i gang! Har du tenkt på hva du skal ha på veggen? Det er mange muligheter der også, som plater eller bordpanel. Valget er bare ditt og du får tak i alt om du stikker innom byggevarehandelen.

Verktøy er kostbart, men trenger du egentlig det dyreste?

Alle har vi vel en hammer og en sag liggende i boden. Kanskje en tommestokk også om vi leter litt, og om vi virkelig slår på stortromma finner vi en vater også bak noe greier i en krok. Proffene bruker gjerne dyrt verktøy, men det er jo på grunn av at de jobber med det til daglig. Om du bare skal lage en liten lettvegg er rimeligere hobby-verktøy et fint alternativ.

Stort sett kan du få låne verktøy av naboen også, eller han låne av deg. Om du har flere gode naboer så kan dere jo kanskje gå sammen om å kjøpe en drill, eller en bordsag. Stell godt med verktøyet, så varer det i mange år og kan brukes til lettvegger i hele nabolaget. Du kommer til å bli populær i gata om du viser fram den nye drillen du ordnet deg på tilbud!

Først bli enig med kona, så kan du velge materialer

Når du skal velge materialer er det også litt å tenke på. Hvilken stil har du ellers i huset ditt? Gipsplater eller furupanel? Valgene er mange. Du kan male eller du kan legge tapet på. Eller bare ha furupanel med litt olje på kanskje? Det er masse som er fint, men først og fremst må du gå en runde på kammerset med kone eller samboer. Bli enige om alt før du handler inn materialer.

Nå har vi kommet skikkelig godt i gang her. Du har liste med verktøy og materialer, og du har kanskje allerede fargevalg til gipsveggen du skal sette opp. Kona smiler og ungene er glade for at de skal få det rommet de har hatt lyst på så lenge. Kom deg på butikken nå, så er du i gang før du aner det. Der kan du også få masse hjelp om du lurer på noe.

Alt kan fikses sier Byggmester Bob!

Du har kanskje saget feil eller skrudd en skrue inn som ikke skulle vært der. Ikke fortvil, alt kan repareres og demonteres om det er feil. Det du ikke kan fra før kan du helt garantert lese deg opp på. Hjelpen er kanskje nærmere en du tror, naboen kan jo ha erfaring? Uansett lærer du mens du holder på, så her er det bare positive ting å ta med seg. Snart er du i mål!

Veggen er oppe og plater montert, hva blir det neste?

Nå er du straks i mål med veggen din, og det ble ganske mye rimeligere enn du hadde trodd på forhånd. Plater er skrudd fast og klar til å males, kona koker kaffe og sender deg søte blikk som takk for jobben. Hva hindrer deg fra å gjøre dette igjen da? Kanskje til og med prøve seg på noe mer utfordrende. Lykke til med jobben, dette klarte du veldig bra uten dyr hjelp!

 

Leave a Reply