Med barna

Å bygge sammen med barna – mulighetene er mange!

Hvor ofte har du ikke lest overskrifter om at det er viktig å sette av kvalitetstid med barna? Og du i din travle hverdag med å levere barna i barnehagen, dra på jobb, lage middag, og kjøre de til fritidsaktiviteter har tenkt at det må du få til. Men som oftest forblir det en tanke, og du får dårlig samvittighet av å ikke bruke mer tid på dem. Fordi hva ønsker egentlig barn? Som alle individer ønsker de å bli sett, og dette gjør de ved å ville få oppmerksomhet fra de personene som står dem nær – nemlig deg. Dette behovet kan føre til at de blir sutrete og krevende, og ingen vil komme hjem til det etter en lang dag på jobb.

Derfor er det veldig viktig å leke og gjøre aktiviteter sammen med barna dine. Dette knytter også til læring, og det vil få en positiv effekt på samholdet til familien, samtidig som dere vil skape nye og gøye minner sammen. Du trenger ikke en hel dag engang, bare sett av noen timer en helt vanlig dag i uken hvor dere kan gjøre noe gøy sammen. Lag et spennende prosjekt! Spør barna hva de har lyst til å lage. Hva med å bygge et lite fuglehus, en hemmelig hytte i hagen eller en kul olabil? Det er faktisk mye lettere enn du tror, du må bare velge en dag og begynne. Hva med neste helg?

Lag et enkelt fuglehus

Lær barna dine om naturen og fugler ved å lage et fuglehus. Det passer også perfekt til å lære dem å vise omsorg for andre levende vesener. Det er veldig enkelt å lage, og kanskje du lagde en selv når du gikk på skolen? Det finnes mange oppskrifter rundt på nettet, og du trenger ikke noen avanserte verktøy. Når fuglehuset er ferdig henger dere det opp på en trestamme, enten det er i hagen, på hytta deres eller kanskje i skogen som finnes i nærheten. Sammen kan dere følge med på hvilken fugl som flytter inn, og det blir spennende for barna å følge med fra hvordan de bygger reir og helt til ungene flyr ut.

Bygg en hemmelig hytte

Hvem har vel ikke drømt som barn å ha et lite hemmelig gjemmested i hagen, hvor de voksne ikke har adgang? Dette er mer avansert enn fuglehuset, men det betyr ikke at du ikke kan gjøre det. Internett er til hjelp med veiledninger og forklaringer steg for steg. Det viktigste er å tenke på at hytten skal være solid og tåle barnelek. La barna være del av både planleggingen og konstruksjonen. Hvilken farge skal den være? Hvordan skal den se ut inni? Barna kan invitere venner på besøk, og de vil leke ute, i stedet for å sitte inne med nettbrettet. Selv om voksne ikke har adgang, så kan det hende at du likevel blir invitert til et lite teselskap.

Bygg en olabil – et morsomt prosjekt for hele familien

Det høres kanskje veldig avansert ut, men det trenger ikke nødvendigvis være det. Det finnes videoer om hvordan du enkelt og sikkert lager en olabil. Det trenger heller ikke å koste en formue – du kan bruke ting som du har rundt i huset eller som noen gir bort, sånn som en barnevogn eller en gammel gressklipper som du kan ta hjulene av. En typisk olabil styres med tau, men du kan også sette inn et ratt hvis du føler deg ekstra handy. Utseende er også veldig viktig. Sett dere ned og tegn fargerike idéer for hvordan bilen skal se ut. Så kan dere male og pynte den sammen. Kanskje skolen eller nærmiljøet arrangerer et olabilløp?

Ha et mål

Når dere begynner med prosjektet må dere ha et mål og en genuin interesse for hva dere faktisk skal lage. Hvis ikke kommer idéen bare til å forsvinne etter noen dager eller uker. Om du føler det er vanskelig å sette av tid, kan dere ha en fast kveld i uken, eller bruke søndag morgen på prosjektet deres. Et fuglehus er noe alle kan klare å lage, og det betyr mye for naturen at du setter av tid til det. Hytten og olabilen er mer avanserte prosjekter, men nå finnes det oppskrifter og forklaringer steg for steg overalt. Etter disse tingene kan dere finne på et nytt prosjekt. Det finnes utallige idéer for hva dere kan lage sammen, bare vær kreativ!

Leave a Reply