Plan – og bygningsloven

Slik bygger du terrassen selv

Før du begynner å snekre kan det være lurt å vite om plan- og bygningsloven. Loven sier at balkonger over 50 kvadratmeter er søknadspliktige. Du kan benytte meldingsordningen hvis hva du skal bygge regnes som tilbygg på bebygd eiendom og er under 50 kvadratmeter. Les plan- og bygningsloven for å se hvilke tiltak som er meldepliktige. Det kan også være lurt å tegne opp terrassen med mål for å gjøre snekringen enklere.

Etter at du har planlagt og målt opp terrassen du skal bygge, må du velge byggematerialer. Pris og kvalitet henger som regel sammen. Et tips på veien kan være å sjekke holdbarhet og vedlikehold før du bestemmer deg. Når du begynner å bygge er en bærebjelke på vegg eller mur første steg. Deretter setter du opp et salingsbord parallelt med bærebjelken, men utenfor der du skal ha den ytterste søylerekken på terrassen.

Grav og bygg

Hvis du skal bruke støpesylindere er neste steg å borre eller grave hull til de. Deretter plasserer du støpesylinderne i hullene og sentrerer dem før du fyller grus eller sand rundt dem. Bland sementmørtel med vann og fyll støpesylinderne med betong. Senk deretter søyleskoene ned i betongen, men pass på at søyleskoene står midt i betongsøylen. Fest dragerne sammen med to skruer fra hver side, og plasser og fest de i søyleskoene.

Når dragerne er på plass kan du starte å feste bjelkene. Et bjelkelag må bestå av sterke materialer ettersom bjelkelaget er det som skiller terrassegulv og bakken, og møbler og annet utstyr skal plasseres der. Det er viktig at bjelkene stikker 10 centimeter utenfor de ytterste dragerne for å gi plass til rekkverksstendere. Når bjelkene er på plass kan du begynne å legge terrassebord. Legg terrassebordene med margsiden opp for mindre vannsamling og sprekkdannelser.

Legg terrassebord

Om du starter ved veggen er det viktig at det første bordet monteres litt fra veggen, slik at regnvann forsvinner. Legg terrassebordene med en liten glippe mellom hverandre avhengig av fuktinnhold. Skru bordene fast med terrasseskruer og la bordene stikke utenfor den ferdige terrassen (fikses på slutten). Merk av utenfor den ytterste bjelken hvor bordene skal renkappes, men husk at rekkverksstender skal inn når du gjør dette. Hvert terrassebord festes med to skruer per bjelke.

Ved overganger mellom bord bør du borre i 20 graders vinkel for å unngå skader i treverket. Kapp og sett opp stenderne rundt terrassen. Husk at rekkverket skal måle én meter i høyde fra terrassegulvet og til topprekken. Når du setter opp stenderne skjærer du innhakk i enden på terrassebordene hvor du skal plassere stendere. Pass på at stenderne står støtt. Balkongrekkverk bygges slik at barn ikke kan komme lett igjennom eller klatre over rekkverket.

Trapp til terrassen

Du kan selv bygge en trapp opp til terrassen, eller du kan kjøpe en. Trappen burde ha en stigning på 30 grader eller mindre. Hvis du skal bygge selv og bruker trykkimpregnert treverk, må trappa settes på en betonghelle ettersom at dette treverket ikke tåler jordkontakt. Bruk solide materialer på 36 eller 48 mm tykkelse i trappetrinn. Hvis trappen er mer enn en halvmeter fra bakken skal også trappen ha rekkverk.

For at trappen skal være god å gå i er det viktig å tenke på opptrinn og inntrinn når den bygges. Opptrinnet er forholdet mellom trinnets høyde og inntrinnet er lengden på trinnet. En hovedregel er at to opptrinn pluss inntrinnet skal utgjøre en gjennomsnittlig skrittlengde på 63 centimeter. Opptrinnet bør heller ikke være høyere enn 21 centimeter. Sidene til trappen skal være ganske brede og blir kalt vangene.

Vedlikehold

Trykkimpregnert trevirke beskytter mot råte- og insektangrep og har derfor lengre levetid. Trykkimpregnerte terrassebord bør overflatebehandles når bordene er tørre. Ved å bruke olje og beis bevares utseendet samtidig som at sprekkdannelser, opptak av fukt og misfarging motvirkes. Gulvet burde behandles minst én gang i året med rense- og overflatebehandling som beskrevet i teksten over. Trykkimpregnert tre kan vare i 20 til 30 år, avhengig av hvordan du behandler det og hvordan konstruksjonen er utført.

Verktøy for å bygge terrasse

For å være på den sikre siden burde du ha jordbor, vater, håndsag, metermål, slegge, hakke, spade, kapp- og gjærsag, drill og sirkelsag. Til fundamentering trenger du støpesylindere, armering til støpesylinderne og søylesko. Av materialer trenger du trevirke (konstruksjonsvirke og terrassebord), og rustbeskyttende terrasseskruer, bolter og spiker. Hvor mange verktøy og materialer du trenger avhenger av hvilken plan du har for den planlagte terrassen. Det kan være enkelt eller mer komplisert.

 

 

Leave a Reply