Skal du lage kjelleren

Skal du lage en «man cave» i kjelleren?

For mange så er det en drøm å lage en egen «man cave» i kjelleren. Et sted som du kan trekke deg tilbake både varme sommerdager og kalde vinterkvelder. Kanskje med et glass med noe godt i, eller med spillkonsollen og egen musikk. Et fristed kan du kanskje si. Hvis du går riktig fram, så kan det bli en bra plass! Men du bør planlegge din man cave ett steg av gangen.

Det første du må tenke over, er hva du vil kunne gjøre når det nye rommet er ferdig. Hvis hjemmekino er den store lidenskapen, så sier det seg selv at dette bør være i fokus. Men hvis det er trening, så bør du kanskje tilrettelegge for store treningsapparater i et hjørne. Det er viktig å være realistisk. Hvis rommet blir noe annet enn det du trenger, vil det bli lite brukt.

Planlegging og eventuelle søknader

Vanligvis så er det ikke nødvendig med noen søknad til kommunen når du bygger om eller pusser opp en kjeller. Unntaket er hvis du lager nye soverom eller en utleiedel, da finnes det i utgangspunktet regler for blant annet rømningsveier. Det finnes selvfølgelig ingen grenser for hvor mye du kan bruke på planlegging og design. Du kan jo til og med leie inn en arkitekt. Men la oss forutsette at du gjør det meste selv.

Hvis du da har et klart bilde av hva du skal bruke rommet til, så kan et neste steg være å lage noen skisser over hva du egentlig trenger å gjøre. Må du for eksempel endre noe med planløsningen? Her blir det også viktig å ta med økonomi som en faktor. Spesielt hvis du skal leie inn hjelp, så kan det fort bli snakk om mye penger som går med.

Fukt, drenering og radon

Når det er snakk om kjellere, så kommer du vanskelig utenom fukt og drenering. Det kan selvfølgelig være at det er en allerede beboelig kjeller med perfekt drenering og lignende, men hvis det er en råkjeller eller du er det minste usikker på status, så bør du sjekke dette før du begynner å bygge et oppholdsrom der. Det kan være dyrt å rette opp i etterkant hvis det er fukt i vegger for eksempel.

Hvis du må drenere, så handler det selvfølgelig om et stort og dyrt tilleggsprosjekt som du bør være forberedt på. En annen faktor i kjellere kan være såkalt radon. For sikkerhets skyld, så kan det være greit å måle dette før du begynner å gjøre om en del av kjelleren til oppholdsrom. Det skal ikke være noen hindring, men du bør passe på at hele boligen er trygg.

Detaljplanlegging av bygging

Når du har kommet forbi de store avgjørelsene, som hva som er hovedaktiviteter i rommet og at det ikke er noe store hindringer som fukt, så begynner det morsomme. Nå kan du gå i detalj og se på hva som må gjøres av elektrisk arbeid og begynne å se på overflater og farger. Her er det lov å være kreativ og lage et miljø som du virkelig vil trives i.

Uansett om du omfattes av krav til vinduer som rømningsveier eller ikke, så bør du kanskje ta en titt på om det er nok lys i rommet. For noen så er det kanskje like greit uten, så slipper du plagsomt gjenskinn på TV eller skjerm. Men det kan kjennes ganske innestengt i kjelleren hvis du ikke har noe dagslys. Å sette inn et litt større vindu trenger ikke å koste en formue.

Innredning

Hvis vi hopper et par steg fremover, så bør du sikkert kjøpe noen nye møbler til din nye man cave. Pass på at du har møbler som passer med resten av stilen, og som passer med det du skal bruke rommet til. Bekvemme og funksjonelle møbler som kan brukes til flere ting er smart. Kanskje det for eksempel er rom for en sovesofa i tilfelle du får gjester som skal overnatte?

En siste finpuss

Ikke la ting stå uferdig! Pass på at du gjør deg ferdig med for eksempel listverk og annen finpuss. Se til at belysningen er god nok, og at andre småting som kan gi det lille ekstra er på plass. Hva med et kjøleskap til kald drikke, eller kanskje en kaffemaskin? Tenk litt utenfor boksen også i dette steget, og tenk på hva du vil at din man cave skal være.

Leave a Reply