Slik sparkler du veggen

Dersom du forbereder seg ordentlig blir det lettere å male og tapetsere senere, og resultatet blir alltid bedre dersom det er gjort et godt forarbeide. Sparkling er en vanlig, sentral og viktig del av forarbeidet, så dette burde gjøres så nøye som overhodet mulig. Det vil gi en jevn, fin og behagelig overflate å male på, og dersom du skal tapetsere kommer tapetet til å sitte bedre enn uten sparkel.

Om du skal legge ny tapet eller male en vegg som allerede er tapetsert, må du begynne med å rengjøre og fjerne alle ujevnheter som spikre og skruer. Bruk sandpapir for å fjerne tapetrester som sitter fast. Om ujevnhetene krever det, kan du påføre flere lag med sparkel. Husk at sparklet skal tørke mellom hvert lag. Slip sparklet ned når det har tørket, og fjern støvet med en klut.

Forarbeid

Etter du har skrapt bort gamle malingrester eller gammel tapet, fjernet spikre som er i veien og eventuelt andre ting, da kan du starte med ny sparkel. Pass på at underlaget er rent, tørt og støvfritt. Heftgrunn er nødvendig hvis det er glatt eller nytt underlag. Uten heftgrunn vil ikke sparkelen feste seg skikkelig, og da får du bare enda mer jobb å gjøre. En runde med grunning er kjapt å smøre på.

Det eneste du trenger av verktøy er to eller flere sparkler, gjerne i forskjellige størrelser om du skal inn i kroker og kriker. Noen typer sparkel er mørke i fargen og det kan se litt voldsomt ut på veggen, men det lysner når det har tørket. Ett lag grunning og to strøk maling vil uansett dekke over alle typer sparkel, slik at du får et bra resultat til slutt.

Hvor mange lag med sparkel er nødvendig?

Det er vel ingen fasit på hvor mange lag med sparkel som trengs for å få et bra sluttresultat. Alt er jo avhengig hvordan underlaget er, og om du er i et gammel hus som er litt skjevt og ute av vinkel her og der, da kan det være greit å starte med grovsparkel og jevne ut det verste først. Så pusser du og tar kanskje et lag med finere sparkel på lag to.

Grunnarbeidet er veldig viktig for et tilfredsstillende resultat. Vær nøye med sandpapiret mellom hver runde med sparkel. Husk at jo mer nøyaktig du er, jo bedre blir det når malingen har kommet på. Skift gjerne litt på arbeidslys når du holder på, om du lyssetter fra forskjellige vinkler kan dette avsløre småting som du har oversett underveis. Dette med lyssetting gjelder også når du kommer så langt som til selve malingen.

Øvelse gjør mester

Det virker kanskje som om det aldri blir helt som du vil ha det når du starter med sparkling. Uansett hvor mye du pusser og sparkler så blir du ikke fornøyd. Ikke gi opp! Prøv deg fram med sparkel-sleiva og finn teknikken når du smører på fine lag med sparkel. Det skal ikke så mye til for å finne den rette teknikken og å få skikkelig dreis på sleiva.

Bruk gjerne et vater eller en rett planke til å sjekke underlaget etter ujevnheter eller andre problemer som skulle være i veien. Om det er store ujevnheter, så bruker du grov sparkel først. Denne kan rette ut veldig mye. Husk at jo bedre og mer grundig forarbeid som gjøres, jo bedre blir det til slutt. Straks så var det blitt pusset opp litt hjemme, uten for store kostnader. Og du har lært deg å sparkle!

Oppussing

Mange av oss ser sikkert på program på TV der de pusser opp hjemmene sine, og ser da hvor enkelt det er å forvandle noe gammelt og grått til noe friskt og fargerikt. Her er mulighetene mange om du lar fantasien leke litt med farger og kombinasjoner. Er det skjevt og fælt? Ikke fortvil så mye over det. Sparkel kan fikse det meste, slik at malingen går lett som en lek etterpå.

Gøy med sparkel

Når du har funnet teknikken og sparkelen sitter som et skudd, da er det morsomt å pusse opp. Du merker fort hvor enkelt det er å få gammelt til å se nytt ut med små justeringer. Soverommet med strietapetet fra 1990 har endelig fått seg en ansiktsløftning og ny fin maling på veggene. Nå er det jo bare å finne seg et nytt rom å pusse opp, for det er ganske gøy å sparkle!

 

Leave a Reply