Små forandringer

Små forandringer som kan gjøre stor forskjell i hjemmet

Nordmenn pusser opp ekstremt mye, men noen ganger så vil du kanskje ikke sette i gang et kjempestort prosjekt med full oppussing som koster mye penger og tar masse tid. Det er ikke alle som synes det er morsomt å pusse opp, og da vil du ofte utsette de store endringene så lenge du kan. Eller så handler det om store prosjekter som nytt bad som det uansett kan være vanskelig å gjøre selv. Så hva kan du gjøre for å få et «nytt» hjem? Du kan gjøre mye på kort tid og med lave kostnader. Det gjelder bare å være litt kreativ. Tenk på hva du kan gjøre innenfor din eksisterende planløsning. Kanskje har bruken av ulike rom blitt til underveis, og uten noen bestemt plan? Ta et steg tilbake for å se mulighetene.

Vi skal gå litt mer i detalj om hva du kan gjøre senere. Men for å få noen knagger å henge ting på, så kan vi dele inn prosessen i noen steg. Først så kan vi se på hva som er mulig bare ved å rydde og organisere. Kanskje har du et helt rom som bare er fylt med ting som du kan kvitte deg med? For ikke å snakke om boder. Etter det så kan vi se på hva som er mulig med enkle midler som ny maling og tapet. Det skal ikke mer til. Så kan du se på hva rommet brukes til. Kanskje du kan gjøre om et eksisterende soverom til noe annet? Og til slutt, så kan du få gjort mye med noen få nye møbler.

Rydde og organisere

Et bra sted å begynne når du skal gjøre en forandring i hjemmet ditt er å organisere, rydde og kaste. Gå gjennom skuffer og skap, garderober og boder. Da kan du både kvitte deg med en mengde ting som samler støv, samtidig som du får frigjort plass og kanskje til og med tjener noe penger hvis det er noe du kan selge. Med et ryddig hjem blir også hverdagen enklere, når alt har sin plass. Vær gjerne litt streng når du rydder. Hvis det for eksempel er klær som ikke er brukt på et år, så er det veldig usannsynlig at du vil bruke de igjen. En skikkelig opprydding gjør det også enklere å se mulighetene som finnes i hjemmet ditt. Og det blir selvfølgelig mye enklere å fortsette med en liten oppussing.

Maling og tapet

Det skal ikke mye til for å forandre et helt rom. En ny frisk farge eller en spennende tapet kan gjøre underverker med et rom. Ikke vær redd for å prøve ut noen annerledes farger, og for eksempel velge en vegg i et rom som du maler i en egen kontrastfarge. Husk at du alltid kan male over hvis du i ettertid skulle synes at fargen ikke ble som du ønsket. Tapet er også noe som kan være morsomt å eksperimentere med. Det finnes et uendelig utvalg av ulike tapet-typer, og med litt forberedelser så er det ikke vanskelig å få et godt resultat. Når du velger nye farger til vegger og tak, så kan du selvfølgelig også ta en titt på gulvet, men å legge nytt gulv er et litt større prosjekt.

Nye romløsninger

Å endre planløsning ved å sette opp nye vegger eller rive gamle, er et stort prosjekt. Men du kan få gjort overraskende mye innenfor de rammer du har i de eksisterende veggene. Ikke føl deg låst til hva rommet brukes til i dag. Kanskje et soverom kan bli til et kontor? Eller hvis det er en stor bod som plutselig blir ledig etter opprydding, så kan den kanskje friskes opp med ny maling og bli et ekstra rom til tenåringene? Innenfor et rom så kan du også gjøre mye bare ved å flytte for eksempel sengen på et soverom til en ny plass. I stua kan du tenke over om plasseringen av din TV er optimal. Spesielt gitt at våre skjermer blir større og større, så er kanskje ikke plasseringen riktig lenger?

Nye møbler

Til slutt så kan du selvfølgelig også kjøpe nye møbler, lamper eller andre små detaljer som kan gjøre at rommet føles nytt ut. Hvis du har funksjonelle og bra møbler, så er det selvfølgelig ingen hensikt å skifte de ut bare for å få noe nytt, men tenk litt over om det er noen møbler som ikke fungerer bra eller om det er noe som mangler. I dette steget er det også viktig å huske belysning. Sammen med nye farger på overflater, så kan ny belysning gi en helt ny følelse i et rom. Tenk gjennom hva som er stemningsbelysning og hva som brukes til arbeid der du kanskje trenger sterkere lys. Også her er det lov å eksperimentere med lamper på ulike plasser i et rom. Prøv deg gjerne fram med flyttbare lyskilder!

 

Leave a Reply